Behang & Wandbespanning

Bij het restaureren van historisch behang komt veel kijken.

Niet alleen is kennis van kleurstoffen en bindmiddelen nodig, ook het conserveren van het papier zelf en de inwerking van lijmen is crusiaal.

Bovendien vraagt het kwetsbare papier door het grote formaat, een hoge graad van organisatie.

Studio-Das kan het behang indien nodig afnemen, onderzoeken naar staat en gebreken, conserveren en restaureren, schoonmaken, aanbrengen van nieuw japans steunpapier en op een klassieke wandbespanning van spanlinnen op betengeling, beplakt met ingeschuierd grondpapier.

Ontbrekende stukken kunnen worden aangevuld met bijgedrukt behang dmv blokdruk

Voor Oldengaerde was te weinig historisch materiaal, ter aanvulling is er op de klassieke wijze behang bijgedrukt. Overtuigender dan een computerprint en dmv een zelf ontwikkeld procedé. Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat en ik verwacht dat dit zeker in de tijd zich veel beter zal houden dan een computerprint. Best wel trots dus.
Historisch behang rond 1850 Havezate Oldengaerde
Schoonmaken achterzijde en scheuren dichten
Na aanbrengen op kleur gebracht japans steunpapier
Spanlinnen aanbrengen en tyvek beschermfolie
Grondvellen in baksteensverband en met harde borstel inschuieren
Daarna hard grondapier aanbrengen, bijna klaar voor herplaatsen…
Herplaatst historisch behang na conservering, rechter wand is dmv blokdruk nieuw gemaakt.
De blokdrukpers
Zijde-effect van het bijgedrukte behang

Hieronder een bijzondere restauratie handgeschilderd behang uit 1870 in herenboerderij in Twisk Noord-Holland. Wandbespanning, papier, schilderwerk en kleurenwerking hersteld. Dit laatste vooral door aanpassing houtimitatie van de deuren en posten te onderzoeken en de bestaande grove imitatie uit de jaren dertig te vervangen door de veel lichtere en verfijnde negentiende eeuwse die daaronder verstopt zat. De originele imitatie was een combinatie licht suikeresdoorn, red pine, eiken in combinatie met meerkleurige biezen. De kleurenwerking tussen imitatie en behang is zo hersteld.

RENOIR
RENOIR

Home

Behang & Wandbespanning

Fijn- & Sierschilderwerk

Hout- & Marmerimitatie